Thursday, November 24, 2005

'Al Qaeda'

Dobro, odakle stvarno potiče ta 'Al Qaeda' ?

Wayne Madsen
http://waynemadsenreport.com/

Prevod: B.P.

Malo više podataka u vezi grupe Al Qaeda. Kratko prije svoje prijevremene smrti, bivši Sekretar za Inostrane Poslove Britanije, Robin Cook izjavio je u Donjem Parlamentu da "Al Qaeda" u stvarnosti nije nikakva teroristička grupa, nego samo jedna baza podataka o internacionalnim muđahedinima i krijumčarima oružja koji su korišteni od strane CIA i Sadijske Arabije za isporuku oružja i novca gerili u Avganistanu za vrijeme sovjetske okupacije. Uz pomoć žurnala Svjetske Afere, koji je baziran u Nju Delhiju, donosimo vam neke važne izvode iz jednog članka kojeg je u augustu 2004.g. objavio Pierre-Henry Bunel, bivši službenik francuske vojne obavještajne službe.

"Prvi put sam čuo za riječ Al-Qaida kad sam pohađao jedan Kurs za komandu i personal u Jordanu. U to vrijeme sam bio bio oficir u francuskim oružanim snagama koje sarađivale i bile u uskim vezama sa Jordanom. . . "Dvojica mojih jordanskih kolega bili su eksperti za kompjutere. Oni su bili oficiri u vazduhoplovnim snagama. Koristeći se slengom iz kompjuteristike, oni su uveli cijelu jednu seriju viceva na temu kažnjavanja studenata. "Na primjer, kad je neko od nas kasnio, ova dvojica oficira bi mu rekla: 'Bićeš upisan u 'Q eidat il-Maaloomaat' što je značilo 'Bićeš ubilježen u bazu podataka.' To bi značilo 'Dobićeš jedno upozorenje. ...' Ukoliko bi neki slučaj bio ozbiljniji, onda su oni pominjali 'Q eidat i-Taaleemaat.'
To je značilo 'baza podataka za odluke.' U prevodu, - 'bićeš kažnjen.' Za one najgore slučajeve oni su govorili da će ih zabilježiti u 'Al Qaida.'

"U ranim 80-setim godinama, Islamska Banka za razvoj (the Islamic Bank for Development, prim.prev.) koja je locirana u gradu Jeddah, Saudi Arabija, kao i Stalni Sekretarijat za Organizaciju Islamske Konferencije, nabavili su jedan novi kompjuterski sistem da bi zadovoljili svoje knjigovodstvene potrebe, kao i za komunikativne svrhe. U to vrijeme, taj sistem je bio mnogo razvijeniji nego što je to bilo potrebno za njihove stvarne potrebe. "Tako je bilo odlučeno da se dio memorije tog kompjuterskog sistema koristi za čuvanje podataka Islamske Konferencije.
Zemlje koje su učestvovale u konferenciji mogle su da se povežu sa tom bazom podataka uz pomoć telefona: kao neka vrsta Intraneta, modernim jezikom rečeno. Vlade država članica kao i neke od njihovih ambasada u svijetu bili su povezani na ovu mrežu.

"Prema jednom pakistanskom majoru, ta baza podataka je bila podijeljena na dva dijela, na informativni sektor gdje su učesnici u sastancima mogli da šalju i preuzimaju informacije koje su im bile potrebne, kao i jedan sektor gdje su se pohranjivale i čuvale sve postignute odluke i dogovori. Na arapskom jeziku ti fajlovi su se nazivali, 'Q eidat il-Maaloomaat' i 'Q eidat i-Taaleemaat.' Ta dva fajla bila su čuvana u jednom, koji se na arapskom zvao 'Q eidat ilmu'ti'aat' što na egleskom jeziku upravo znači pojam ‘baza podataka’. Međutim, Arapi su za to obično koristili skraćenicu Al Qaida što je arapska riječ koja znači - “baza”. Vojna vazduhoplovna baza u Rijadu, Saudijska Arabija, zove se 'q eidat 'riyadh al 'askariya.' Q eida uopsteno znači – “baza” a "Al Qaida" podrazumjeva jednu određenu bazu. "Sredinom 80-tih godina, Al Qaida je bila baza podataka locirana u kompjuteru i namijenjena za komunikacije sekretarijata Islamske Konferencije.

"Ranih 90-tih godina, ja sam radio kao vojni obavještajni oficir u Komandnom Centru Francuskih Snaga za Brze Intervencije. Zbog dobrog poznavanja arapskog jezika, moj posao se sastojao u prevođenju faksova i pisama koji su bili zaplijenjeni ili presretnuti od strane naše obavještajne službe. . . Mi smo često dobijali materijal kojeg smo presretali i koji je bio slan od strane Islamske mreže koja je operisala u Britaniji i Belgiji.

"Ti dokumenti su sadržavali uputstva koja su slana islamskim oružanim grupacijama u Alžiru i Francuskoj. U tim porukama su se navodili izvori određenih izjava koje se trebaju koristiti u redakciji proglasa i brošura, ili koje treba da se prenesu do medija uz pomoć video ili audio traka. Najčešće navođeni izvori bile su Ujedinjene Nacije, nesvrstane zemlje, UNHCR i … Al Qaida.

"Al Qaida je ostala kao baza podataka Islamske Konferencije. Mnoge islamske grupacije mogle su se služiti informacijama iz te baze podataka. Tako je bilo sasvim prirodno to što je i Osama Bin Laden bio povezan na tu mrežu. On je pripadnik jedne od najvažnijih porodica u svijetu bankarstva i biznisa. "S obzirom da su toj mreži imale pristupa i neke ‘nevaljale države,' nekim terorističkim grupama je bilo savim lako da se koriste e-mail-om te baze podataka. Odatle je e-mail Qaida-e korišten uz pomoć određnih interfejsa, koji su obezbjeđivali tajnovitost i način za komunikaciju između porodica muđahedina i njihove djece koja su učestvovala na vojnim obukama u Afganistanu, Libiji, Libanu itd. ili su učestvovali u akcijama na nekim bojištima gdje su se borili ekstremisti finansirani od strane nekih 'odmetničkih režima'. U te ‘nevaljale države’ spadala je i Saudijska Arabija. Kada je Osama bin Laden radio kao američki agent u Afganistanu, taj Al Qaida Intranet je služio kao jedan dobar sistem za komunikaciju uz pomoć šifrovanih i tajnih poruka.

"Al Qaida nije bila nikakva teroristička grupa niti lična imovina Osame bin Ladena . . . Oni teroristički napadi u Turskoj 2003. godine bili su izvedeni od strane Turaka, a njihovi motivi su bili lokalne prirode a ne internacionalne. Ti kriminalni akti su stavili Tursku u jednu tesku poziciju vis-a-vis Britanije i Izraela. Medutim, tim napadima se namjeravalo i ‘kazniti’ turskog premijera Erdogana zbog toga što je on bio mlak islamski političar. (…)

"Istina je da ne postoji nikakva islamska armija ili teroristička grupa koja se zove Al Qaida. Svaki imalo informisan obavještajac to zna. Međutim, ono što postoji, to je jedna sveobuhvatna propagandna kampanja da bi se javnost natjerala da povjeruje u prisustvo jednog određenog entiteta koji predstavlja ‘zlo’ ili đavola, samo da bi se navelo ‘TV gledaoca’ da prihvati ujedinjeno internacionalno rukovodsvo za jedan opšti rat protiv terorizma. Država koja stoji iza ove propagande je USA a onima koji podstiću ovaj rat, jedini interes je novčani profit. " Još jedan od primjera šta se događa s onima koji ugrožavaju ovaj sistem je i samo hapšenje majora Pierre-Henri Bunela, u decembru 2001. godine, pod optužbom od strane tajnog francuskog vojnog suda da je prenjeo jednom srpskom agentu tajne informacije o potencijalnim metama u Srbiji za bombardovanje od strane NATO Pakta, za vrijeme rata na Kosovu 1998. godine. Bunelov slučaj se razmatrao na vojnom sudu kako bi svi detalji ostali u tajnosti. Očigledno je bilo da je taj čovjek zatvoren kako bi ga se spriječilo da iznosi istinu o Al Qaeda i onima koji stvarno stoje iza terorističkih napada, za koje se krivica svaljuje na tu grupu. Značajno je napomenuti da je Jugoslovenska vlada, dakle vlada s kojom je Brunel od strane francuske vlade bio optužen za saradnju, tvrdila da su albanska i bosanska gerila potpomognute od strane određenih elemenata iz grupe "Al Qaeda." Nama je poznato da su ove gerile bile finasirane novcem obezbjeđenim preko Bosanskog Fonda za Odbranu, koji je osnovan kao jedan specijalni fond preko banke Riggs, koja se nalazi pod uticajem Busha i kojom su upravljali Richard Perle i Douglas Feith.


Kraj izvoda

5 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Molim Vas da objavite vašu politiku u vezi zaštitite autorskih prava na ove tekstove, jer bih pokušao objavljivanje nekih najinteresantnijih članaka (kao i komentara) u nekim novinama.
Hvala, Mikan

11:07 pm  
Blogger bobo said...

Mikane,

objavi slobodno sve sto ti se svidja ali ostavi link

Nesto vise materijala mozes naci na mom vebsajtu:

www.galaksija.com

Pozdrav

Boris

9:04 pm  
Anonymous Anonymous said...

OK i hvala,
Mikan

8:00 pm  
Anonymous Obat campak anak said...

given article is very helpful and very useful for my admin, and pardon me permission to share articles here hopefully helped :

Obat bronkitis kronis ampuh
Cara mengatasi mata glaukoma
Obat sesak nafas ampuh
Cara mengatasi borok
Suplemen untuk menghambat penuaan dini
Obat maag kronis ampuh
Cara menyembuhkan hepatitis b

5:13 pm  
Blogger Unknown said...

nike roshe run
air max 90
germany world cup jersey
cheap toms
nike shoes
air max
jordan shoes
hogan shoes
fendi
jordan 6
2018.6.14chenlixiang

7:37 pm  

Post a Comment

<< Home