Thursday, July 27, 2006

Posljedice lažnog ezoteričkog rada na individualni ezoterički razvoj čovjeka

Danas na “tržištu” imamo ogromnu ponudu ezoteričkog materijala (od kojeg je jedan dio pristigao u poslednje vrijeme uz pomoc čanelinga, kao npr: Ra, Kasiopejci, Plejade, Arkturijanci, Set, raznorazni “Uskrsnuti Majstori” itd. Itd.); imamo jednu masu različitih duhovnih pravaca i učenja, raznoraznih magijskih, transcedentalnih i hiperdimenzionalnih tehnika i rituala. Dakle, kad dodamo svemu tome i klasične religijske dogme, čini se danas više nego ikada prije imamo priliku da biramo između svega i svačega.

Međutim, šta se dešava kada neki čovjek pogrešno izabere, odnosno, upusti u neko pogrešno religijsko, duhovno ili ezoteričko učenje? Danas vlada jedno prilično široko rasprostranjeno mišljenje da će neko ko se nađe na lažnom putu, bilo slijeđenjem nekog lažnog gurua, ezoteričkog učenja, ceremonijalne magije, hiperdimenzionalnih tehnika itd. itd…, kad tad doći pameti, spoznati istinu i izvući se iz toga. Kad mu to pođe za rukom, taj čovjek će nastaviti dalje sa svojim normalnim životom i razvojem kao i prije.

Međutim, kad bi to bilo tako, bilo bi odlično. Na žalost, čini se da upuštanje u pogrešan ezoterički rad, pogotovo tokom jednog dužeg vremena, može imati veoma teške posljedice po čovjekov potencijalni ezoterički razvoj. Da bi se objasnilo zašto, moraćemo zaći u temeljne osobine strukture naše ličnosti.

Na osnovu materijala iznesenog pod temom Gnostika (ako njega uzmemo vjerodostojnim!?), možemo vidjeti da smo mi kao ljudska bića - ‘nepovezani’. Unutar čovjeka postoji mnogo različitih malih Ja koji se svako na svoj način bore za preimućstvo. U Tradiciji, to se oslikava jednom posudom ispunjenom željeznim parčićima. Kad se posuda malo protrese, parčići odmah promijene svoju poziciju. Tako je to i u našem unutrašnjem životu. Mi se stalno mijenjamo iz jednog momenta u drugi. Cilj ezoteričkog posla je da se uz pomoć vatre koja se rasplamsava tokom našeg rada i jednog svjesnog ‘mučenja’, uspostavi fuzija tih parčića u jednu čvrstu cjelinu, odnosno, istinsko Ja.

Međutim, ukoliko se mi čvrsto vezemo s bilo čime prije nego što do te fuzije dođe, u posudi se mogu formirati grudve u kojima je jedan manji dio onih željeznih parčića međusobno povezan. U tim područjima naša ličnost nije više ‘tečna’ nego čvrsta. Problem je u tome što će ta parcijalna fuzija kasnije spriječavati da dođe do potpune fuzije. Kada se jednom oformi takva jedna grudva, dalji napredak se može ostvariti samo uz pomoć vraćanja natrag i razbijanja te grudve. Udarci koji su potrebni da bi se tako nešto izvelo veoma su bolni jer u tim slučajevima mnogi će morati da dovedu u pitanje neke veće ili bitne periode svog života. Šta god da je bilo to s čim se čovjek identifikovao i što je dovelo do nastanka te grudve, to će on morati proanalizirati, razumjeti, vidjeti u pravom svjetlu i odbaciti.

Što je još gore, ukoliko je ta grudva veoma čvrsta a uticaj koji je doveo do njenog formiranja još uvijek dovoljno jak i prisutan u čovjekovom životu, onda se kod te individue može formirati tzv. ‘crni magnetni centar’. U knjizi Gnostika, Boris Moravjev predstavlja formiranje crnog magnetnog centra sljedećim dijagramom:





Ova slika predstavlja situaciju u kojoj se čovjek nađe kad samog sebe zavarava vjerujući da apsorbuje ezoteričke uticaje i donosi cijelo vrijeme pravilne odluke, dok u suštini on apsorbuje Lažne uticaje, tj. one koji su predstavljeni crnim strelicama koje su u nekim slučajevima paralelne sa bijelim, koje predstavljaju istinske ezoteričke uticaje. To će ga onda dovesti u kontakt s ljudima koji posjeduju magnetne centre iste prirode: koji su sami zaluđeni ili koji zaluđuju druge i koji nemaju nikakav direktan, niti indirektan kontakt sa ezoteričkim Centrom. [Interesantno, Lobaczewski opisuje jedan veoma sličan način na koji psihopate i njihove ‘psihopatizirane’ žrtve formiraju tzv. 'ponerološke unije’!?!]

Da bi se razumjela ova postavka o čovjekovom apsorbovanju Laži, odnosno, A uticaja, dok on istovremeno misli da apsorbuje B uticaje, poslužićemo se sljedećim dijagramom:





Ovdje vidimo da su male crne strelice usmjerene prema svim pravcima dok su one veće, bijele, sve usmjerene samo u jednom pravcu. Male crne strelice predstavljaju A uticaje ili uticaje materijalnog svijeta: seks, uspjeh, novac, bogatstvo, ličnu nadmoć i kontrolu nad drugima, itd. B uticaji su predstavljeni većim bijelim strelicama a to su uticaji koji nas dovode u sklad s našom suštinskom ili višom prirodom, s Duhom, odnosno, istinskim kreativnim silama Svega Što Jeste.


Crne strelice koje predstavljaju 'A' uticaje u nekim slučajevima se čine kao da idu u istom smijeru kao i B uticaji. Međutim, to su lažna učenja koje vode čovjeka upravo ka onome od čega on želi da pobjegne ili da postane ono protiv čega se on ‘bori’. Oni dovode čovjeka u spregu sa Entropičnim silama Svega Što Jeste. Pod uticajem tih sila čovjek će nadalje gledati na B uticaje kao na A uticaje i neće biti više u stanju raspoznavati jedne od drugih. Tako on neće uspjeti da vidi realnost, odnosno, da prodre kroz ‘zavjesu iluzije’.

Za tako usklađene individue nema mnogo nade, tj. bar u ovom životu.

***

Ovo se najčešće događa sa klasičnim sljedbenicima neke religije isto kao i sa onima koji se stave pod uticaj nekog lažnog gurua, uključe se u neku sektu ili tajno društvo i slijepo slijede sve njihove direktive ili rituale (što će njima istovremeno biti sasvim lijepo ‘racionalizovano’).
Žrtve lažnog ezoteričkog učenja neće biti u stanju prepoznati istinsko učenje čak ako se slučajno i nađu u kontaktu s njim. Oni će projicirati u skladu sa svojim željama a te svoje lične projekcije smatraće percepcijom i vidjeće samo ono što se uklapa u njihova (pred)ubjeđenja, odnosno, okvire ‘doktrine’ koju su progutali.

***

Na kraju, kod razumijevanja hiperdimenzionalnog aspekta manipulacije čovjeka od strane tzv. cointelpro sistema, za očekivati je da će u našu oblast postojanja biti ubačen cijeli niz lažnih, izvitoperenih i polovičnih učenja, tehnika, rituala itd. koje će “mnogo obećavati” i koje će prenositi individue sa crnim magnetnim centrima i njima ‘zaražavati’ svakoga ko se asocira s njima, kako bi se kod njihovih žrtava takođe izazvalo formiranje – ‘crnih magnetnih centara’.
To je upravo ono što se i događa!!!

S tim u vezi opet se vraćamo na ono da svako mora preuzeti na sebe lično odgovornost za to šta će prihvatiti kao istinu i šta će koristiti za razvoj svog bića.

***

Ovo je bilo samo jedno sažeto objašnjenje ove problematike koje je bazirano na podacima iz istočnog gnostičkog učenja Tradicija. Naravno, i ono se može uzeti s rezervom a jedini način da se ustanovi da li ovo što je tu rečeno “drži vodu”, to je lična opservacija i jedan analitički pristup (za šta nisu potrebni nikakvi rituali, niti ikakva PROMIJENJENA stanja svijesti, nego upravo SUPROTNO).

Nekim “slučajem” čini se da ova problematika ima dosta dodirnih tačaka sa materijalom iz drugih izvora koji je predstavljen pod temom – psihopatija. Koje su to tačke, najbolje je neka svako sam prosudi?

http://www.galaksija.com/forum/viewtopic.php?t=419

***

Ne ulazeći u to koliko je grafički prikaz ‘crnog magnetnog centra’ pravilan, mislim da ovo što je ovdje opisano prilično blizu istine. Imao sam priliku da upoznam priličan broj individua koje su se kasnije upustile u kojekave “tehnike koje mnogo obećavaju, bilo da se radi o ostvarenju ‘prosvjetljenja’, dosezanju unutrašnjeg znanja, ostvarenju natprirodnih moći itd.” i što su dalje napredovale, ili bolje rečeno – “višlje”, mislim da su se utoliko više i razvodile od realnosti. Bez obzira na to što oni u početku obično imaju neke doživljaje koje smatraju ‘vanserijskim’ ili ’natprirodnim’, naknadne promjene u strukturi njihove svijesti oni ne mogu primjetiti jer imaju samo jednu, - promijenjenu svijest. To mogu primjetiti samo neki od onih iz njihove okoline, odnosno, oni koji se nalaze u interakciji s njima. Na osnovu iskustava s nekim od onih koji su zauzeli “gornje levele”, stekao sam utisak da tu nema pomoći.

Nadalje, dodatni problem je i taj što mnoge od tih individua dobijaju jedan unutrašnji poriv da se udružuju ili formiraju ‘ponerološke unije (kako bi to rekao Lobaczewski) i te svoje metode i programe promovišu gdje god je to moguće. S obzirom da se u mnogim slučajevima radi o prilično inteligentnim individuama, (inteligencija ne mora da ima mnogo veze sa stepenom duhovnog razvoja), oni će se pri tome koristiti svim sredstvima, koje ovom oprilikom neću nabrajati.

Odbrana od takvih je moguća i mjere koje se mogu i trebaju preduzeti su slične onima kao kad imamo posla sa psihopatama, mada se ovdje u većini slučajeva ne radi o klasičnim psihopatama, nego o ‘trans-personaliziranim’ osobama. Međutim, ‘simptomi’ su u priličnom broju slučajeva skoro identični.

***

Na kraju, moramo uzeti u obzir i to da će oni koji se ponašaju u skladu sa svojom OPS suštinom imati jak nagon da se upuste u bilo šta što mnogo obećava, gdje rezultati i ‘napredak’ brzo dolaze i gdje se ne traži mnogo ličnog zalaganja. Tako oni otprilike i dobiju ono što su tražili.
Oni koji teže tome da imaju nadmoć nad drugima kako bi ih kontrolisali, moraju postati žrtve istih takvih koji se nalaze iznad njih i tako kraja nema jer se ovdje ne radi ni o kakvo pravolinijskom putu prema gore, nego o jednom kružnom toku koji ima oblik omče koja se ‘savija’ u 4D prema primarnoj materiji (1D), odakle opet ide prema ‘gore’, prije nego što se opet savije prema dole…

Iz te piramide-matriksa se ne može izaći sve dok čovjek ima tu vrstu polariteta. On može samo napredovati prema ‘gore’, odnosno, prema vrhu te OPS piramide, koji se ionako ne nalazi na ovom našem spratu ali iz piramide - ne može izaći. A ta ‘piramida’, to je matriks. S tim u vezi, svi koji operišu na frekvencijama matriksa-piramide mogu se u njoj kretati gore ili dole, lijevo ili desno, ali ne mogu iz nje izaći sve dok ne – PROMIJENE FREKVENCIJU, koja je opet u vezi sa njihovom – SUŠTINOM.

Samo oni koji imaju OPD suštinu, teoretski mogu izaći napolje. Međutim, moramo imati na umu da su oni upravo najslađi zalogaj za 4D OPS entitete, odnosno, - glavna meta cointelpro-dezinformativnog-sistema.

9 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Poziv!
posjeti moj novi portal i zaželi mi sreću, a rado bih te vidjela i kao suradnika…. http://www.magicus.info/

10:49 pm  
Anonymous Anonymous said...

Poziv!
posjeti moj novi portal i zaželi mi sreću, a rado bih te vidjela i kao suradnika…. http://www.magicus.info/

10:49 pm  
Anonymous Anonymous said...

Poziv!
posjeti moj novi portal i zaželi mi sreću, a rado bih te vidjela i kao suradnika…. http://www.magicus.info/
irida

10:50 pm  
Anonymous Anonymous said...

zanimljiv clanak nadasve... nebi rekla da takvo trevezno raznisljanje moze imati netko sa superzone ili galaksije ;)

svaka cast!

9:40 pm  
Anonymous Ovaj Onaj said...

Odlicno.

Dobro mi je poznat taj fenomen, kad se ljudi popale na neku tehniku jer "osjete nesto" pri prvim kontaktima s njom.
Racionala je valjda da stvar moze biti losa samo ako je izmisljotina, tj ako "nema niceg"... a cim ima "nesto", sto se moze osjetiti, to valjda automatski znaci da je stvar dobra.
E pa nije. Ima iks stvari koje se itekako osjete pa su svejedno stetne po duhovni razvoj.

Jesi li upoznat s pisanjem Stevea Gamblea, i njegovim serijalom Shopping for Spirit? TOPLO preporucam. Jos nigdje drugdje nisam vidio tako sustavno i precizno opisivanje svih laznih modaliteta duhovnosti, i nacina na koje funkcioniraju; Njegovi textovi su me doslovno spasili cak dva puta tokom zadnjih 15 god, uvjerljivo me i uspjesno podsjetivsi da je istina i cilj U meni, i da mogu doci jedino iznutra, a nikako od izvana.

www . equilibra . uk . com / articles.shtml

10:33 pm  
Blogger Marko said...

Sjajan tekst, analitičan i realan pristup.
Pozdrav, Marko.

11:17 pm  
Anonymous Anonymous said...

Ne shvaćam kako analitika u razvoju duhovnosti može biti dobra?

5:12 pm  
Blogger Unknown said...

jordans
nike outlet
nhl jerseys wholesale
adidas yeezy
ray ban sunglasses
ray ban sunglasses
ralph lauren polo
louis vuitton handbags
coach factory outlet
ferragamo shoes
20172.21wengdongdong

2:28 pm  
Blogger jeje said...

true religion outlet store
air jordan 4
valentino
coach outlet
kate spade outlet online
nike requin pas cher
christian louboutin sale
giuseppe zanotti
true religion outlet
pandora charms outlet

11:47 am  

Post a Comment

<< Home