Sunday, December 24, 2006

Kalibracija percepcije

Podešavanje “instrumenata za mjerenje”

Mnogi su već sigurno primjetili da je često skoro nemoguće doći do nekog “koncenzusa” unutar veće grupe ljudi, bilo o kakvim pitanjima ili temama da se radi. Dakle, moramo poći od toga da svako nas gleda na stvari oko sebe na jedan manje ili više subjektivan način a onda postaviti pitanje - koliko je moguće stvari vidjeti objektivno, odnosno, onakvim kakve one jesu?!

Prema istočnoj gnostici, razlog za nemogućnost objektivnog percipiranja stvari i događaja je taj što ‘vanjski čovjek’ živi u ‘anarhiji’ niža tri centra, koji obrazuju njegovu ličnost i sve što on vidi je na neki način samo reflekcija tih stvari, odnosno, njihov odraz. Znači, figurativno rečeno, kao što u ogledalu vidimo sliku okrenutu naopako, isto se zbiva s manje više svime što čovjek percipira. Kad se slika ‘odbije’ od njegovu ličnost, ona postane - ‘inverzirana’ ili izokrenuta.

Ovdje ću se ponovo vratiti na Gurđijeva, gdje on govori o tzv. ‘vanjskom krugu’ čovječanstva (gdje i mi, naravno, spadamo): Prva karakteristika tog kruga je da među ljudima koji mu pripadaju ne može biti zajedničkog razumijevanja. Svako razumije na svoj način i svako različito. Taj krug se ponekad naziva ‘krugom jezičke zabune’, što znači da u tom krugu svako priča svojim posebnim jezikom, gdje niko ne razumije druge niti se trudi da ih razumije. U tom krugu zajedničko razumijevanje je nemoguće, osim u rijetkim iznimnim momentima u vezi stvari koje nisu od velike važnosti i koje se nalaze u okvirima date osobe. “

***

Do sada je bilo dosta pokušaja formiranja raznih ezoteričkih grupa koje su se pokušavale držati 4-og puta. U većini slučajeva jedan od prvih zadataka za njihove članove bilo je učenje kako da se međusobno KOMUNICIRA.

Tako, komuniciranje u smislu davanja informacija i razumijevanja onoga što je rečeno od strane drugih predstavlja osnovu posla. Čovjek mora postati svjestan ljudske mašine – kako svoje vlastite, tako i tuđe, da bi uopšte otpočeo s radom na savladavanju ovog fundamentalnog problema.

Odatle, kad vidimo da neko nije u stanju da savlada ovaj osnovni zadatak, to nam istovremeno daje sliku i o njegovoj sposobnosti “očitavanja životne sredine”. Ovo naravno vodi ka problemu "podešavanja instrumenata za ‘mjerenje’ ili očitavanje."

Moravjev: “Mi ne možemo dosegnuti objektivno na drugi način osim kroz medijum subjektivnog. To je temeljni razlog ezoteričkih studija: one omogućavaju vanjskom čovjeku da on da validnost svom subjektivnom mentalitetu. On to može ostvariti uz pomoć jedne tehnike koju normalno primjenjujemo kod instrumenata za precizna mjerenja: prije nego što ih počnemo upotrebljavati, prvo moramo odrediti grešku u očitavanju kod svakog od njih. Uzimajući na taj način u obzir “subjektivnost” tih instrumenata, mi dobijamo od njih ispravne podatke uprkos njihovim manama. Da bi mogli promatrati s preciznošću fenomene našeg unutarnjeg svijeta kao i one iz vanjskog svijeta, mi moramo prepoznati i odrediti tu grešku u očitavanju našeg mentalnog instrumenta za opservaciju, što je jedna od glavnih alatki naše Ličnosti. Cjelokupno ezoteričko učenje orjentisano je prema tom cilju, koji se ostvaruje kod ‘drugog rođenja’, kad čovjek stiče jedan novi oblik svijesti i jednu egzistenciju koja je prilično drugačija, koja je objektivna – i koju ‘vanjski čovjek’ može sebi predočavati samo na jedan neodređen i nejasan način.”

S tim u vezi, "Kalibracija ili podešavanje instrumenta za očitavanje” podrazumijeva jedan rad čiji je cilj učenje kako da se pravilno vidi “ono što je nevidljivo”.

***

To je ujedno i mjesto gdje je završavao ezoterički rad većine tragaoca, jer se u istočnoj gnostici smatra da se to jedino može raditi uz pomoć grupe na principu “ogledala”, tj. da čovjek nije u stanju vidjeti svoje lične greške i ‘programe’ sam, nego samo uz pomoć drugih članova grupe. Ako uzmemo za primjer ezoteričke grupe koje je formirao Gurđijev, ova faza njihovog rada obično je podrazumijevala i raspad tih grupa. Razlog je bio taj što je većina učesnika do tog momenta ovladala teoretskim i nekim praktičnim aspektima gnostičkog učenja, tako da su već bili u stanju da vide neke ‘programe’ kod drugih, te su generalno smatrali da nešto znaju, odnosno, da vladaju jednim znanjem na kojeg se mogu osloniti. Međutim, kod svakog ukazivanja na njihove lične programe, dolazilo je do emocionalnih eksplozija, jer – “Zaboga milog, šta to može biti pogrešno kod mene, kad bi svima trebalo biti jasno koliki sam trud uložio u rad ove grupe i promociju ovog učenja”!?!
Tako se čini da samovažnost Uspenskog nije mogla dozvoliti da mu Gurđijev “soli pamet”, pa je tako razlaz bio neminovan. Uspenski je teoretski aspekt učenja 4-Put savladao do tančina, tako da se moglo reći da je on bio ekspert što se toga tiče, međutim, praktični rezultati su izostali.

***

Da nastavimo s ‘ogledalom’. Kod “posmatranja samog sebe”, ono što tu radimo, mi posmatramo sebe kao u ogledalu. Kad gledamo u ogledalo, mi u njemu vidimo sve obrnuto. Percepcija nečega ONAKVOG KAKO ONO JESTE, podrazumijeva sticanje - pronicljivosti. Problem se pogoršava ako imamo na umu da ovdje pokušavamo da odredimo ono što je ISTINSKO uz pomoć Ličnosti, (koja nije ‘istinsko’) i tu onda dolazi do pogrešnog ‘očitavanja’ zato što je slika koju dobijamo obrnuta. To je i razlog zašto je često veoma teško da se razlikuje “istinsko” od “lažnog”. Ono što mi tu radimo, mi gledamo preko ogledala naše Ličnosti. S tim u vezi, bilo bi potrebno imati još jedno ogledalo koje će da ‘vraća’ sliku u “pravu perspektivu”. To drugo ogledalo može da predstavlja samo jedna “povratna sprega” (‘feedback’) koja dolazi iz grupe istinskih tragaoca koji su se složili da budu potpuno iskreni jedan prema drugom. Ono što čovjek ne može vidjeti u samom sebi ili ono što on vidi ‘obrnuto’, može mnogo lakše da bude ispravno viđeno od strane nekog drugog člana grupe. U optimalnom slučaju, grupa bi bila sastavljena od individua sa adekvatnim razvojnim stepenom svijesti a pravilnom upotrebom ove tehnike, svaki član grupe bi napokon postao svjestan onih programa koje su drugi identifikovali u njemu a on to nije bio u stanju sam, te bi on tako mogao i da ih se otrese.

***

Naravno, ovo je bila samo jedna teoretska gnostička postavka koja je u praksi, zbog navedenih razloga, veoma teško izvodljiva.

-

13 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Heh, ne mogu da verujem, poslednje dve nedelje ubijam se razmishljajuci o ovoj temi i prepricavam okolo i pokusavam da je objasnim sebi na neki svoj nacin (opet kroz moje "filtere" percepcije kako ih ja zovem... kad ono bash POST o tome na mome omiljenom blogu! Inace svaka cast na sajtu galaksija i ovom blogu, sa nestrpljenjem cekam svaki post....a ovde u Kraljevackom regionu u Srbiji (Kraljevo i Raska) imate poprilican broj citalaca. Maltene se pozivamo na galaksiju kao pocetnu stranicu za "put" ka istini, opet sta ko smatrao da je "istina" (bar u pocetku ;).
Inace ova tema mi je poprilicno skakljiva zbog toga sto sam par puta i na galaksiji i pored sve paznje i neverovatne zelje za objektivnoscu primetio par "skretanja" od zeljene objektivnosti (bar iz moje percepcije :) (sto je neizbezno naravno), pa mi sada ova ideja grupa deluje mocno. Sto ja volim da kazem objektivnost je kao rezolucija sa kojom pokusavas da nacrtas krug. Sa sto vise tacaka (kao pixela na monitoru) koje predstavljaju poglede i percepcije krug je sve finiji i "objektivnost" nam je sve jasnija. Tako da nije tesko naslutiti sta se desava kada imamo samo dva ili tri pogleda :) krug (objektivnost) je trougao ili cetvorougao, dok je kod jednog pogleda tacka. No pojam grupe, pogled na imaginarni krug objektivnosti (ma kakve rezolucije) prosiruje u trecu dimenziju i dalje.... Da ne duzim, jos samo da nadjem ljude na adekvatnom nivou za neku grupu, ali opet dolazimo do apsurda da treba kroz ove kvazi (pocetne) filtere da procenimo ko treba da bude u toj grupi :) Heh, da ne preteram, za prvi komentar je dosta!


Vladimir Mitic (dmc)
Raska,
dmc@tron.co.yu

5:16 pm  
Blogger Oktarion said...

neka svako sebi nadje copor koji mu najvise odgovara ako je uopste u fazonu da trazi copor. Ne treba ti nikog da okupljas. Svako nadje sta mu treba. Bar ja tako mislim. Ako budem imala srece da ovo bude negde objavljeno mozda me ispravis ako gresim.

11:07 pm  
Blogger Oktarion said...

neka svako sebi nadje copor koji mu najvise odgovara ako je uopste u fazonu da trazi copor. Ne treba ti nikog da okupljas. Svako nadje sta mu treba. Bar ja tako mislim. Ako budem imala srece da ovo bude negde objavljeno mozda me ispravis ako gresim.

11:08 pm  
Blogger Oktarion said...

Ako mogu da dodam da sam ja po struci ekonomista za finansije i racunovodstvo, diplomirala na visoj poslovnoj skoli u Beogradu na petrovdan 12. 07. 2000. god. pa se malcice razumem u marketing.

11:10 pm  
Blogger Oktarion said...

Inace, kao i sve i moj zivot je tuzna prica. Htela sam da budem Inspektor Policije medjutim nisam prosla prijemni iz Opste Kulture. Takodje nisam ispunila kriterijume visina tezina. To je verovatno bio prekidac da dodjem do ovoga sto sam sad. Nisam znala odgovor na pitanje: Ko je bio na slici sa Kosovkom devojkom? Odgovor: Milan Toplica. Na jos jedno pitanje nisam znala da odgovorim: Gde se pare jegulje? (?!?) Mislim Da stvarno preteruju sa kriterijumima. Ta skola se nalazi u Zemunu u (gle cuda!) ulici Cara Dusana. No dobro. Mogla bih ovde da ubacim stih Njegosa ako dozvolite: Cud je zenska smijesna rabota, stotinu ce promijeniti vjera da ucini sto joj srcu drago.

11:19 pm  
Blogger Oktarion said...

Ako se da primetiti malo sam alergicna na kriterijume.

11:20 pm  
Blogger Oktarion said...

Inace, da, imam dijagnozu. Moj psihijatar je to fino preveo na engleski da sada to ni Bog sveti ne razume.

11:23 pm  
Blogger Oktarion said...

Ako mogu da dodam da sam ja po struci ekonomista za finansije i racunovodstvo, diplomirala na visoj poslovnoj skoli u Beogradu na petrovdan 12. 07. 2000. god. pa se malcice razumem u marketing. Kada sam pitala mog Psihijatra (ne znam da li da ga imenujem ovde) sta nije u redu samnom odgovorio je da su mi se pobrkali neki receptori u glavi. cool :)

11:26 pm  
Anonymous Anonymous said...

Tako se čini da samovažnost Uspenskog nije mogla dozvoliti da mu Gurđijev “soli pamet”

Zar nije Mouravijeff rakao da su se Ouspensky i Gurdjieff razišli zbog 'pitanja morala'?

8:45 pm  
Blogger r2d2 said...

Zbaluda je velika, da raspad moze biti iz oholosti i nemoci. Samo papagaji koji naucili nisu, tvrde tvrdo sta je bilo i sta bejase, a svoj rad mesto na sebi, radise na drugima. Da rekose, Oridz, taj prikan bese ohol, al` na vreme to svi znaju raspad je Gugi predupredio. A Oktarion samo paznju iste, dajte joj ga i na glavu ce se verati. Ozbiljnosti treba naci za sebe ona prema sebi. Ojha.

7:35 pm  
Blogger xumeiqing said...

151221meiqing
chanel bags
abercrombie
ralph lauren outlet
louis vuitton
jordan 11
uggs on sale
pandora jewelry
replica watches for sale
louboutin pas cher
cheap uggs
lebron james shoes
gucci handbags
louis vuitton
beats by dre
michael kors outlet
ugg boots
air max 90
michael kors outlet
coach factory outlet
hollister co
louis vuitton outlet
giuseppe zanotti sneakers
polo ralph lauren outlet
kevin durant shoes
ugg outlet store
the north face jackets
michael kors handbags
michael kors outlet clearance
abercrombie & fitch
tory burch outlet
uggs sale
michael kors outlet
coach factory outlet
coach factory outlet
louis vuitton outlet
polo ralph lauren
fitflops
michael kors uk
christian louboutin outlet
coach outlet

1:00 pm  
Blogger jeje said...

ray ban sunglasses
pandora charms
longchamp outlet
ralph lauren outlet
ugg boots
coach outlet
ugg boots clearance
polo ralph lauren outlet
canada goose jackets
pandora jewelry

11:42 am  
Anonymous Obat Herbal Untuk Penyakit Chikungunya said...

Terima kasih artikelnya sangat membantu sekali mudah-mudahan artikel ini bermanfaat bagi semua.

Cara Mengatasi Penyakit Kuning Yang Tak Kunjung Sembuh

11:21 pm  

Post a Comment

<< Home