Sunday, December 24, 2006

Kalibracija percepcije

Podešavanje “instrumenata za mjerenje”

Mnogi su već sigurno primjetili da je često skoro nemoguće doći do nekog “koncenzusa” unutar veće grupe ljudi, bilo o kakvim pitanjima ili temama da se radi. Dakle, moramo poći od toga da svako nas gleda na stvari oko sebe na jedan manje ili više subjektivan način a onda postaviti pitanje - koliko je moguće stvari vidjeti objektivno, odnosno, onakvim kakve one jesu?!

Prema istočnoj gnostici, razlog za nemogućnost objektivnog percipiranja stvari i događaja je taj što ‘vanjski čovjek’ živi u ‘anarhiji’ niža tri centra, koji obrazuju njegovu ličnost i sve što on vidi je na neki način samo reflekcija tih stvari, odnosno, njihov odraz. Znači, figurativno rečeno, kao što u ogledalu vidimo sliku okrenutu naopako, isto se zbiva s manje više svime što čovjek percipira. Kad se slika ‘odbije’ od njegovu ličnost, ona postane - ‘inverzirana’ ili izokrenuta.

Ovdje ću se ponovo vratiti na Gurđijeva, gdje on govori o tzv. ‘vanjskom krugu’ čovječanstva (gdje i mi, naravno, spadamo): Prva karakteristika tog kruga je da među ljudima koji mu pripadaju ne može biti zajedničkog razumijevanja. Svako razumije na svoj način i svako različito. Taj krug se ponekad naziva ‘krugom jezičke zabune’, što znači da u tom krugu svako priča svojim posebnim jezikom, gdje niko ne razumije druge niti se trudi da ih razumije. U tom krugu zajedničko razumijevanje je nemoguće, osim u rijetkim iznimnim momentima u vezi stvari koje nisu od velike važnosti i koje se nalaze u okvirima date osobe. “

***

Do sada je bilo dosta pokušaja formiranja raznih ezoteričkih grupa koje su se pokušavale držati 4-og puta. U većini slučajeva jedan od prvih zadataka za njihove članove bilo je učenje kako da se međusobno KOMUNICIRA.

Tako, komuniciranje u smislu davanja informacija i razumijevanja onoga što je rečeno od strane drugih predstavlja osnovu posla. Čovjek mora postati svjestan ljudske mašine – kako svoje vlastite, tako i tuđe, da bi uopšte otpočeo s radom na savladavanju ovog fundamentalnog problema.

Odatle, kad vidimo da neko nije u stanju da savlada ovaj osnovni zadatak, to nam istovremeno daje sliku i o njegovoj sposobnosti “očitavanja životne sredine”. Ovo naravno vodi ka problemu "podešavanja instrumenata za ‘mjerenje’ ili očitavanje."

Moravjev: “Mi ne možemo dosegnuti objektivno na drugi način osim kroz medijum subjektivnog. To je temeljni razlog ezoteričkih studija: one omogućavaju vanjskom čovjeku da on da validnost svom subjektivnom mentalitetu. On to može ostvariti uz pomoć jedne tehnike koju normalno primjenjujemo kod instrumenata za precizna mjerenja: prije nego što ih počnemo upotrebljavati, prvo moramo odrediti grešku u očitavanju kod svakog od njih. Uzimajući na taj način u obzir “subjektivnost” tih instrumenata, mi dobijamo od njih ispravne podatke uprkos njihovim manama. Da bi mogli promatrati s preciznošću fenomene našeg unutarnjeg svijeta kao i one iz vanjskog svijeta, mi moramo prepoznati i odrediti tu grešku u očitavanju našeg mentalnog instrumenta za opservaciju, što je jedna od glavnih alatki naše Ličnosti. Cjelokupno ezoteričko učenje orjentisano je prema tom cilju, koji se ostvaruje kod ‘drugog rođenja’, kad čovjek stiče jedan novi oblik svijesti i jednu egzistenciju koja je prilično drugačija, koja je objektivna – i koju ‘vanjski čovjek’ može sebi predočavati samo na jedan neodređen i nejasan način.”

S tim u vezi, "Kalibracija ili podešavanje instrumenta za očitavanje” podrazumijeva jedan rad čiji je cilj učenje kako da se pravilno vidi “ono što je nevidljivo”.

***

To je ujedno i mjesto gdje je završavao ezoterički rad većine tragaoca, jer se u istočnoj gnostici smatra da se to jedino može raditi uz pomoć grupe na principu “ogledala”, tj. da čovjek nije u stanju vidjeti svoje lične greške i ‘programe’ sam, nego samo uz pomoć drugih članova grupe. Ako uzmemo za primjer ezoteričke grupe koje je formirao Gurđijev, ova faza njihovog rada obično je podrazumijevala i raspad tih grupa. Razlog je bio taj što je većina učesnika do tog momenta ovladala teoretskim i nekim praktičnim aspektima gnostičkog učenja, tako da su već bili u stanju da vide neke ‘programe’ kod drugih, te su generalno smatrali da nešto znaju, odnosno, da vladaju jednim znanjem na kojeg se mogu osloniti. Međutim, kod svakog ukazivanja na njihove lične programe, dolazilo je do emocionalnih eksplozija, jer – “Zaboga milog, šta to može biti pogrešno kod mene, kad bi svima trebalo biti jasno koliki sam trud uložio u rad ove grupe i promociju ovog učenja”!?!
Tako se čini da samovažnost Uspenskog nije mogla dozvoliti da mu Gurđijev “soli pamet”, pa je tako razlaz bio neminovan. Uspenski je teoretski aspekt učenja 4-Put savladao do tančina, tako da se moglo reći da je on bio ekspert što se toga tiče, međutim, praktični rezultati su izostali.

***

Da nastavimo s ‘ogledalom’. Kod “posmatranja samog sebe”, ono što tu radimo, mi posmatramo sebe kao u ogledalu. Kad gledamo u ogledalo, mi u njemu vidimo sve obrnuto. Percepcija nečega ONAKVOG KAKO ONO JESTE, podrazumijeva sticanje - pronicljivosti. Problem se pogoršava ako imamo na umu da ovdje pokušavamo da odredimo ono što je ISTINSKO uz pomoć Ličnosti, (koja nije ‘istinsko’) i tu onda dolazi do pogrešnog ‘očitavanja’ zato što je slika koju dobijamo obrnuta. To je i razlog zašto je često veoma teško da se razlikuje “istinsko” od “lažnog”. Ono što mi tu radimo, mi gledamo preko ogledala naše Ličnosti. S tim u vezi, bilo bi potrebno imati još jedno ogledalo koje će da ‘vraća’ sliku u “pravu perspektivu”. To drugo ogledalo može da predstavlja samo jedna “povratna sprega” (‘feedback’) koja dolazi iz grupe istinskih tragaoca koji su se složili da budu potpuno iskreni jedan prema drugom. Ono što čovjek ne može vidjeti u samom sebi ili ono što on vidi ‘obrnuto’, može mnogo lakše da bude ispravno viđeno od strane nekog drugog člana grupe. U optimalnom slučaju, grupa bi bila sastavljena od individua sa adekvatnim razvojnim stepenom svijesti a pravilnom upotrebom ove tehnike, svaki član grupe bi napokon postao svjestan onih programa koje su drugi identifikovali u njemu a on to nije bio u stanju sam, te bi on tako mogao i da ih se otrese.

***

Naravno, ovo je bila samo jedna teoretska gnostička postavka koja je u praksi, zbog navedenih razloga, veoma teško izvodljiva.

-

25 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Heh, ne mogu da verujem, poslednje dve nedelje ubijam se razmishljajuci o ovoj temi i prepricavam okolo i pokusavam da je objasnim sebi na neki svoj nacin (opet kroz moje "filtere" percepcije kako ih ja zovem... kad ono bash POST o tome na mome omiljenom blogu! Inace svaka cast na sajtu galaksija i ovom blogu, sa nestrpljenjem cekam svaki post....a ovde u Kraljevackom regionu u Srbiji (Kraljevo i Raska) imate poprilican broj citalaca. Maltene se pozivamo na galaksiju kao pocetnu stranicu za "put" ka istini, opet sta ko smatrao da je "istina" (bar u pocetku ;).
Inace ova tema mi je poprilicno skakljiva zbog toga sto sam par puta i na galaksiji i pored sve paznje i neverovatne zelje za objektivnoscu primetio par "skretanja" od zeljene objektivnosti (bar iz moje percepcije :) (sto je neizbezno naravno), pa mi sada ova ideja grupa deluje mocno. Sto ja volim da kazem objektivnost je kao rezolucija sa kojom pokusavas da nacrtas krug. Sa sto vise tacaka (kao pixela na monitoru) koje predstavljaju poglede i percepcije krug je sve finiji i "objektivnost" nam je sve jasnija. Tako da nije tesko naslutiti sta se desava kada imamo samo dva ili tri pogleda :) krug (objektivnost) je trougao ili cetvorougao, dok je kod jednog pogleda tacka. No pojam grupe, pogled na imaginarni krug objektivnosti (ma kakve rezolucije) prosiruje u trecu dimenziju i dalje.... Da ne duzim, jos samo da nadjem ljude na adekvatnom nivou za neku grupu, ali opet dolazimo do apsurda da treba kroz ove kvazi (pocetne) filtere da procenimo ko treba da bude u toj grupi :) Heh, da ne preteram, za prvi komentar je dosta!


Vladimir Mitic (dmc)
Raska,
dmc@tron.co.yu

5:16 pm  
Blogger Oktarion said...

neka svako sebi nadje copor koji mu najvise odgovara ako je uopste u fazonu da trazi copor. Ne treba ti nikog da okupljas. Svako nadje sta mu treba. Bar ja tako mislim. Ako budem imala srece da ovo bude negde objavljeno mozda me ispravis ako gresim.

11:07 pm  
Blogger Oktarion said...

neka svako sebi nadje copor koji mu najvise odgovara ako je uopste u fazonu da trazi copor. Ne treba ti nikog da okupljas. Svako nadje sta mu treba. Bar ja tako mislim. Ako budem imala srece da ovo bude negde objavljeno mozda me ispravis ako gresim.

11:08 pm  
Blogger Oktarion said...

Ako mogu da dodam da sam ja po struci ekonomista za finansije i racunovodstvo, diplomirala na visoj poslovnoj skoli u Beogradu na petrovdan 12. 07. 2000. god. pa se malcice razumem u marketing.

11:10 pm  
Blogger Oktarion said...

Inace, kao i sve i moj zivot je tuzna prica. Htela sam da budem Inspektor Policije medjutim nisam prosla prijemni iz Opste Kulture. Takodje nisam ispunila kriterijume visina tezina. To je verovatno bio prekidac da dodjem do ovoga sto sam sad. Nisam znala odgovor na pitanje: Ko je bio na slici sa Kosovkom devojkom? Odgovor: Milan Toplica. Na jos jedno pitanje nisam znala da odgovorim: Gde se pare jegulje? (?!?) Mislim Da stvarno preteruju sa kriterijumima. Ta skola se nalazi u Zemunu u (gle cuda!) ulici Cara Dusana. No dobro. Mogla bih ovde da ubacim stih Njegosa ako dozvolite: Cud je zenska smijesna rabota, stotinu ce promijeniti vjera da ucini sto joj srcu drago.

11:19 pm  
Blogger Oktarion said...

Ako se da primetiti malo sam alergicna na kriterijume.

11:20 pm  
Blogger Oktarion said...

Inace, da, imam dijagnozu. Moj psihijatar je to fino preveo na engleski da sada to ni Bog sveti ne razume.

11:23 pm  
Blogger Oktarion said...

Ako mogu da dodam da sam ja po struci ekonomista za finansije i racunovodstvo, diplomirala na visoj poslovnoj skoli u Beogradu na petrovdan 12. 07. 2000. god. pa se malcice razumem u marketing. Kada sam pitala mog Psihijatra (ne znam da li da ga imenujem ovde) sta nije u redu samnom odgovorio je da su mi se pobrkali neki receptori u glavi. cool :)

11:26 pm  
Anonymous Anonymous said...

Tako se čini da samovažnost Uspenskog nije mogla dozvoliti da mu Gurđijev “soli pamet”

Zar nije Mouravijeff rakao da su se Ouspensky i Gurdjieff razišli zbog 'pitanja morala'?

8:45 pm  
Blogger r2d2 said...

Zbaluda je velika, da raspad moze biti iz oholosti i nemoci. Samo papagaji koji naucili nisu, tvrde tvrdo sta je bilo i sta bejase, a svoj rad mesto na sebi, radise na drugima. Da rekose, Oridz, taj prikan bese ohol, al` na vreme to svi znaju raspad je Gugi predupredio. A Oktarion samo paznju iste, dajte joj ga i na glavu ce se verati. Ozbiljnosti treba naci za sebe ona prema sebi. Ojha.

7:35 pm  
Blogger Unknown said...

shijun 7.9
michael kors
cheap beats by dre
celine bags
ray-ban sunglasses
oakley sunglass
michael kors
jordan 11 snakeskin
abercrombie and fitch
michael kors outlet
ray bans
adidas running shoes
louis vuitton
true religion outlet
michael kors handbags
tods shoes outlet
louis vuitton handbags uk
coach outlet
toms shoes outlet
celine luggage tote
nba jerseys
ralph lauren outlet online
pandora jewelry
louis vuitton handbags
gucci outlet online
celine bag
soccer jerseys
prada sunglasses
concord 11
coach outlet
coach factory outlet
coach outlet
burberry handbags
fendi bags
ralph lauren uk
michael kors outlet
ray ban aviators
jordan shoes
timberland outlet
red bottom shoes
coach outlet store online

5:14 pm  
Blogger John said...

2015831yuanyuan
michael kors handbags
michael kors outlet online
abercrombie outlet
jordan 13
nike blazers
prada
kate spade
abercrombie
nike sb
jordan pas cher homme
michael kors handbags
michael kors outlet online
true religion
ralph lauren uk
louis vuitton outlet
ray ban sunglasses
nike trainers uk
hollister kids
nike sb shoes
nike air huarache
oakley outlet
coach outlet
michael kors outlet
true religion jeans
tods outlet
prada uk
ray ban sunglasses
timberland uk
michael kors outlet
coach factory outlet

7:08 pm  
Blogger xumeiqing said...

151221meiqing
chanel bags
abercrombie
ralph lauren outlet
louis vuitton
jordan 11
uggs on sale
pandora jewelry
replica watches for sale
louboutin pas cher
cheap uggs
lebron james shoes
gucci handbags
louis vuitton
beats by dre
michael kors outlet
ugg boots
air max 90
michael kors outlet
coach factory outlet
hollister co
louis vuitton outlet
giuseppe zanotti sneakers
polo ralph lauren outlet
kevin durant shoes
ugg outlet store
the north face jackets
michael kors handbags
michael kors outlet clearance
abercrombie & fitch
tory burch outlet
uggs sale
michael kors outlet
coach factory outlet
coach factory outlet
louis vuitton outlet
polo ralph lauren
fitflops
michael kors uk
christian louboutin outlet
coach outlet

1:00 pm  
Blogger Unknown said...

http://www.prokr.net/2016/09/furniture-moving-company-buraidah.html
http://www.prokr.net/2016/09/furniture-moving-company-onaizah.html
http://www.prokr.net/2016/09/furniture-moving-company-qassim.html
http://www.prokr.net/2016/09/furniture-moving-company-al-kharj.html
http://www.prokr.net/2016/09/furniture-moving-company-riyadh.html

6:31 pm  
Blogger robag said...

Good write-up. I definitely love this site. Keep it up
http://arz.prokr112.wikia.com/d/u/33983755
http://proker.ucoz.ae/blog/
http://prokr123.zohosites.com/
http://alatwar.com/

8:53 am  
Blogger chenmeinv0 said...

nike free run
kate spade outlet
adidas outlet
ugg boots
air max
pandora jewelry
ugg boots
asics
versace handbags
canada goose jackets
2018.3.16xukaimin

4:59 pm  
Blogger Unknown said...

true religion
adidas uk
nike air max plus
burberry outlet
montre
jordan 12
new balance
jordan
omega watches
adidas outlet
201804.3chenyangpeng

6:18 pm  
Blogger xjd7410@gmail.com said...

20180627 junda
canada goose outlet
pandora jewelry
air max 90
kate spade outlet
oakley sunglasses
ugg outlet
pandora
longchamp pliage
nike shoes
kate spade outlet

10:51 am  
Blogger jeje said...

ray ban sunglasses
pandora charms
longchamp outlet
ralph lauren outlet
ugg boots
coach outlet
ugg boots clearance
polo ralph lauren outlet
canada goose jackets
pandora jewelry

11:42 am  
Anonymous Obat Herbal Untuk Penyakit Chikungunya said...

Terima kasih artikelnya sangat membantu sekali mudah-mudahan artikel ini bermanfaat bagi semua.

Cara Mengatasi Penyakit Kuning Yang Tak Kunjung Sembuh

11:21 pm  
Blogger rehabgad1 said...

Good write-up. I definitely love this site. Keep it up
https://www.tumblr.com/blog/rehabgad
https://robagad2.wixsite.com/website/blog
http://publish.lycos.com/rehabgad
http://west-jeddah.com/
https://www.prokr.net/ksa/jeddah-water-leaks-detection-isolate-companies/

3:56 pm  
Anonymous Cara Mengobati Kanker Usus Besar Yang Tak Kunjung Sembuh said...

the article is very petrifying, hopefully it can be useful and an important lesson

Pengobatan Penyakit Polip
Cara Mengobati Syaraf Kejepit
Cara Mengobati Penyakit Trigliserida Tinggi
Cara Mengobati Paru-Paru Basah
Cara Mengobati Penyakit Herpes Dengan Bahan Alami
Cara Membasmi Penyakit Kudis Dengan Cepat

12:55 pm  
Blogger rehabgad1 said...


Good write-up. I definitely love this site. Keep it up
http://site-1356714-7259-1590.strikingly.com/
http://prokr123saudia.wikidot.com/
https://prokr123.yolasite.com/
http://www.elmazij.com/
https://www.prokr.net/ksa/jeddah-water-leaks-detection-isolate-companies/

6:12 am  
Blogger fdsfsdd said...

صباغ الكويت افضل خدمة يحتاجها اهل الكويت فى الوقت الحالي حيث انه من النادر ان تجد صباغ بالكويت محترف ولكن اليوم فى موقع صباغ الكويت سوف تجد افضل صباغين وافضل ديكورات الكويت على احدث صيحه لعام 2021 مثل ورق جدران مودرن بالكويت  ويوجد لدينا تركيب باركية خشب بالكويت ومع ارتفاع الاسعار يمكنك ايضا تركيب بديل الرخام بالكويت وهناك موديلات جديده مثلا استيل الكويت  ناتي الى افضل صباغين بالكويت هنالك جنسيات مختلفة مثل صباغ مصري و صباغ باكستاني وايضا هنالك صباغ هندي جميع الصباغين على اعلى مستوى وبالاخص صباغ عراقي  ونقوم بتقديم الخدمات فى جميع مناطق الكويت مثل صباغ الجهراء  و صباغ مبارك الكبير  و صباغ حولي  و صباغ الفروانية بالاضافة الى صباغ العاصمة  و صباغ الاحمدي  جميع تلك الخدمات نقدمها بالاضافة الى صباغ وايضا صباغ بالكويت بالاضافة الى ارخص صباغ و اشطر صباغ و افضل صباغ ولدينا معلم صباغ يوجد لدينا افضل صباغ بالكويت

10:35 pm  
Blogger القمر السعودى said...


شركة تنظيف سجاد بالدمام
شركة تسليك مجاري بالدمام
شركة تنظيف شقق بالدمام
شركة تنظيف مجالس بالدمام

12:38 am  

Post a Comment

<< Home